Skip to main content

EWV Het Oosten opent ATB-baan

Zaterdag 25 mei 2019 is de ATB-baan van EWV Het Oosten in gebruik genomen in aanwezigheid van genodigden, buren, sponsors en (jeugd)leden van het Oosten. Anine Rietmann, het jongste lid van de Enschedese wielervereniging, fietste op haar mountainbike als eerste over het nieuwe parcours en werd feestelijk onthaald door wethouder Jurgen van Houdt die aanwezig was om het ATB parcours officieel te openen. EWV Het Oosten heeft als eerste vereniging in Enschede een eigen ATB-parcours.

Na de officiële opening gaf oud-lid Maarten Nijland samen met Tom Veelers voor alle jeugdleden een MTB-clinic om te laten zien waar de baan voor bedoeld is. De baan ligt naast het clubhuis aan de Geessinkweg 148a te Enschede. Het nieuwe 650 meter lange parcours bestaat uit allerlei uitdagende hindernissen voor de actieve mountainbiker (MTB) en veldrijder (ATB).

Wielervereniging EWV Het Oosten, met ruim 250 leden, heeft een zeer actieve MTB afdeling voor zowel de jeugdleden als voor vrouwen. De jeugdafdeling met 55 jeugdleden, groeit nog steeds evenals de vrouwenafdeling. Daarom is er een noodzaak om op eigen terrein veilig te kunnen fietsen vooral voor de jonge jeugd. Door vertrek van boogschietvereniging De Vrije Schutter kwam het terrein achter het clubhuis vrij. Dit was voor EWV Het Oosten een uitgelezen kans om het terrein om te bouwen tot een ATB-parcours. Het terrein in Enschede-Zuid is door Sportaal, spelverdeler in sport, voor een langere periode verhuurd aan EWV het Oosten. Sportaal ondersteunt op deze wijze dit nieuwe initiatief op het gebied van sport.

Naast het fietsen op de openbare weg en op de singletracks biedt het ATB-parcours een extra voorziening voor de jeugd. Op deze manier kunnen kinderen zonder MTB-ervaring kennis maken met MTB-en, wordt de fietsveiligheid vergroot van jonge kinderen in een gecontroleerde omgeving en kunnen zij MTB-technieken aanleren. Met het aanleggen van het ATB parcours kan de vereniging nog beter garanderen dat jeugdleden goed en veilig begeleid worden. Het nieuwe parcours is ook uitermate geschikt voor het geven van mountainbike-clinics voor de beginnende en gevorderde MTB-er. Daarnaast biedt de aanleg van een eigen parcours meer groeikansen.

Het nieuwe terrein is 7000 m2 groot en is ingericht met een vlak terrein voor algemene oefeningen. Daarnaast is 650 meter ATB-parcours aangelegd met allerlei uitdagende obstakels en hindernissen, waardoor fietsbeheersing en techniek geoefend kan worden. De voormalige opslagruimte is ingrijpend opgeknapt en uitgebreid met een overkapping om daar instructies te geven en een plek te hebben waar ouders en andere geïnteresseerden droog de training kunnen volgen. De volledige baan en de voorzieningen zijn in eigen beheer met behulp van vele enthousiaste vrijwilligers aangelegd.